Ward Swingle cursus: van 19 t/m 23 augustus 2024 eindelijk ook in Vlaanderen!

Wie was Ward Swingle? Zie wiki.

Prijzen en inschrijven

Wat gaan we doen?

We gaan vijf intensieve dagen werken aan je vaardigheden als dirigent. Elke dag komen slagtechniek, repeteren, inzingen en repertoirekennis aan bod. Daarnaast besteden we aandacht aan verschillende onderwerpen in korte workshops. Voertaal is Nederlands.

PRACTICUM

Een belangrijk onderdeel van de lessen vormt het Practicum, waaraan we elke dag ongeveer drie keer een uur werken. Alle deelnemers vormen samen het koor en om beurten dirigeren de cursisten.

ANDERE ONDERDELEN

Elke dag beginnen we met gezamenlijk Inzingen onder leiding van één van de docenten. Bij de verschillende oefeningen wordt uitgelegd wat het nut ervan is en hoe je de oefeningen met je eigen koor kunt doen. Tussen de practica door zijn er andere lessen. Onderwerpen die daarbij elke dag aan bod komen zijn Slagtechniek (waarbij relatief weinig theorie aan de orde komt, maar des te meer fysieke vaardigheden), Repertoire (waarin we bestaande arrangementen bekijken) en een practicum Inzingen (waarin de cursisten zelf gaan inzingen met de groep).

’s Avonds zingen we iets complexere arrangementen In het begin van de week staan die repetities onder leiding van de docenten. Verderop in de week krijgt een selectie van de actieve deelnemers de ruimte om de groep te dirigeren.

Naast de hierboven genoemde onderwerpen, komt er nog aan scala aan andere onderwerpen aan bod. Deze lessen wisselen elk jaar, afhankelijk van de interesses van de deelnemers. In de afgelopen jaren kwamen de volgende onderwerpen aan bod:

  • Arrangeren – Hierbij maken we gezamenlijk een stukje van een arrangement en we gaan het meteen zingen, zodat we kunnen horen wat het effect is van de geschreven noten.
  • Akkoordensymbolen – Hierbij leer je wat de betekenis ook alweer is van de moeilijkere akkoordsymbolen.
  • Circle songs – Hierbij ga je met het koor als geheel improvisaties doen.
  • Improviseren – Hierin krijg je tips hoe je als solist kunt improviseren.
  • Gehoortraining – Hierbij gaan we laagdrempelig werken aan een het luisteren harmonieën en die benoemen.
  • Van blad zingen – Tips en trucs voor het van blad zingen.
  • Werken met de stemvork – Het aangeven van akkoorden van de stemvork.
  • Ritmisch bewustzijn – We gaan ritmes klappen.
  • Solmisatie – We gaan kijken naar de handgebaren die je kunt gebruiken om noten in de toonladder aan te geven.
  • Darmon Meader – We gaan de stukken die deze fantastische arrangeur schrijft voor de New York Voices beluisteren en analyseren.

SLOTCONCERT

De Slotconcert is op vrijdag 23 augustus om 16.00 uur. Op het Slotconcert voeren de stukken uit waaraan we hebben gestudeerd, waarbij een deel van de studenten gaat dirigeren. Zo is er meteen de mogelijkheid om het geleerde in de praktijk te brengen.

DAGINDELING

Het onderstaande schema geeft je een idee hoe een gemiddelde cursusdag eruit ziet. We maken lange dagen zodat we optimaal gebruik maken van de lestijd. Lunch en diner wordt verzorgd.

OCHTEND
9.00Inzingen
9.30Practicum
10.45Koffiepauze
11.00Workshop
12.00Lunch
MIDDAG
13.00Practicum
14.15Slagtechniek
14.45Theepauze
15.00Practicum
16.15Workshop
17.15Studietijd
18.00Diner
AVOND
19.30Avondkoor I
20.15Avondkoor II
21.00Einde

Getuigenis van een Vlaamse deelnemer aan de sessie in Nederland:

IK werd aangetrokken door de lesgevers, Ruben en Tijs. Ze hebben beiden een enorme expertise over de wereld van de lichte muziek. Zowel op het vlak van componeren en arrangeren , als het echt aan het werk gaan met lichte muziek. Ze zingen beide zeer goed en brengen heel duidelijk over wat je moet doen met je stem . Alle aspecten van het zingen van lichte muziek komen aan bod. Hun training gaat ook over het dirigeren ( ook voor absolute beginners) , het slagtechnische gedeelte zit goed in elkaar (trouwens daar schreef Tijs een bijzonder goed boek over, net als het inzingen met koren ). Iedereen kan zijn gading vinden in de oefeningen.

Het leukst was wel het werken in kleine groepen rond een aantal liedjes.De groepen werden per niveau geplaatst, en je ging aan de slag met zo’n 8 mensen in zo’n groep.
Je kreeg korte tijd om iets zelf te dirigeren, én aan te leren aan de andere kandidaten. Het ging razendsnel, en op korte termijn werkte je dat af.

Waarom is deze cursus nu zo leuk ?

De meeste dirigenten hebben geen opleiding voor het werken met popensembles, hier krijg je gedurende één week de kans om je volledig onder te dompelen in de popmuziek. Je praat ook veel met andere dirigenten, wisselt ervaringen uit. Oefent veel en op een snelle manier kom je tot een goed resultaat. Er is zeker een leuke interactie met Ruben en Tijs, ze geven alle mogelijke tips and tricks over het werken met vocal groups.

Het slotconcert is fijn, omdat je de gelegenheid krijgt om zelf te dirigeren op een concert met goede zangers. 

Dit is eigenlijk de ideale oefenschool voor de popmuziek, maar dan in verkorte vorm.

Eén facet tijdens de cursus gaat ook over het zelf arrangeren van popmuziek, en gezien het mannenprobleem in onze Vlaamse koren, is het leuk dat je leert hoe je een versie van een gekendere arrangeur leert aanpassen aan de noden van je eigen ensemble.

Daar is Nederland wel heel goed in, als je merkt hoeveel arrangementen beide heren schrijven, en hoe veel arrangementen door bvb. Chorusonline worden gebracht !